Reproduktion og progesteronmåling

Skal din hund parres og have hvalpe?

Det er altid en stor beslutning at få hvalpe på sin tæve. Overvejelserne om den har kvaliteterne til at skulle have hvalpe, om den er sund og fri for diverse genetiske sygdomme, hvilken hanhund der skal bruges, hvornår det passer bedst ind for tæven/ejer og om ikke andet hvad plan B er, hvis hundehvalpene ikke kan blive solgt – dette er spørgsmål man bør overveje, inden man kaster sig ud i projektet.

Når beslutningen er taget, står vi klar til at hjælpe dig med alt det praktiske. Vi hjælper med at fastsætte parring/inseminerings tidspunkt, sædvurdering, drægtighedskontrol og generel vejledning til dig, som ønsker hundehvalpe.

Vi udfører blandt andet;

  • ​Vaginalsvab
  • ​Vaginoskopi og vurdering af ydre kønsorganer
  • ​Drægtighedsscanning
  • ​Inseminering
  • ​Progesteronbestemmelse
  • ​Drægtighedsrøntgen

Tæven har i forbindelse med sin løbetid en længere periode med tiltrækning fra hanhunde. Dog er tævens frugtbare periode relativ kort, og det er i forbindelse med parring, derfor en fordel at vide, hvornår denne periode finder sted. Et præcist tidspunkt til en succesfuld befrugtning er svært, da der er flere variabler i spil, som tævens nedarvede fertilitet og hanhundens sæd, der kan være af blandet kvalitet. Vi anvender relevante redskaber til forsøg på bestemmelse af den frugtbare periode ved b.la. vaginalsvab, vaginoskopi og måling af progesteronniveauet vha. blodprøve.

Det optimale parringstidspunkt

Progesteron er et hormon, der produceres fra ægget i æggestokken. Progesteronet stiger langsomt i perioden op til ægløsning, for så at stige kraftigt omkring ægløsningstidspunktet. Ved en eller flere målinger af progesteron hos tæven i løbetid, kan tidspunktet for ægløsning fastsættes med en relativ god sikkerhed.

Progesteronværdien suppleres med et vaginalsvab, som er en undersøgelse af cellerne i tævens vaginalslimhinde. Her bruges en vatpind mod vaginalslimhinden for at indsamle celler, så de forskellige celletyper kan identificeres. Vi bruger herudover et vaginoskop, som er medicinsk instrument, som bruges til at undersøge eller inspicere vagina hos tæven. Den muliggør en visuel vurdering af vaginaens indre, for at identificere eventuelle abnormiteter, infektioner eller andre sundhedsrelaterede forhold.

I processen med at forberede en tæve til parring indgår triaden af progesteronmålinger, vaginalsvab og vaginoskopi for nøje at overvåge og identificere det optimale parringstidspunkt.

Herpes vaccination

Herpesvirus er en infektion der overføres via flåd fra skeden, spyt eller næseflåd. De voksne hunde får sjældent symptomer, men herpesvirus kan forårsage infertilitet, aborter og stor hvalpedødelighed. Derfor anbefaler vi vaccination af tæven 2 gange i forbindelse med hver drægtighed. Første vaccine gives fra en uge før til en uge efter vellykket parring og anden vaccine 8-10 dage før forventet fødsel.

Drægtighedsdiagnosticering

Fra ca. dag 21 efter parringen kan vi konstatere om parringen har været succesfuld. Med vores top-moderne scanningsudstyr kan vi diagnosticere om tæven er drægtig. Her får vi også en idé om der er en eller mange hvalpe, men eksakt antal er svært at konstatere ved en scanning.

Drægtighedsrøntgen kan tages fra dag 43 (fx i forbindelse med herpes vaccination). Dette kan være hensigtsmæssigt, for at vide hvor mange hvalpe man skal forvente, når fødslen først går i gang derhjemme. Her kan vi altså fastslå antallet af hvalpe – ved meget store kuld kan det dog være en udfordring at se det eksakte antal.

Hos Den Lille Dyreklinik tilbyder vi reproduktionspakker, som indeholder alt det praktiske i drægtighedsforløbet. Se mere under priser.

54_297-white-facebook-box-fill  Følg med på Facebook

Har du brug for hjælp?

Vi sidder klar ved telefonen til at besvare jeres spørgsmål.

Storegade 25, 6862 Tistrup

Klik her for rutevejlednig

Følg os på Facebook

Se billeder af vores hverdag. 

Den Lille Dyreklinik Tistrup ApS​ - CVR: 42857645